autoverzekering kind

autoverzekering kind

Het gebeurt nogal eens dat men de auto van zoon of dochterlief verzekerd zodat er minder premie hoeft te worden betaald.

Kan ik een autoverzekering afsluiten voor mijn kind ?

Het kenteken wordt dan op naam van een ouder gesteld en de zoon of dochter is de regelmatige bestuurder. Het is beter dat het kenteken op naam van zoon of dochter wordt gesteld en dat die een autoverzekering afsluit. Het is een reden voor de verzekeraar om schade dan niet te betalen en draaien de ouders voor de volledige schade op. Ook de eventuele letselschade !

Het is tegenwoordig ook niet echt meer nodig want er zijn speciale autoverzekeringen voor je kind in onze vergelijkingsmodule. Er worden dan ook zelf schadevrije jaren opgebouwd wat een voordeel is bij schade. Met een no-claim beschermer is het risico van een hogere premie door een schade ook te voorkomen.

Vaak wordt ook voor zowel de WA- als cascodekking een eigen risico van kracht van € 400,- voor bestuurders onder de 24 jaar als de opgegeven regelmatige bestuurder van het motorvoertuig ouder is dan 23.

Is je kind de regelmatige bestuurder?

Het lijkt voor jonge bestuurders een oplossing om de auto op naam van de ouders te zetten, maar niets is minder waar. Bij het afsluiten van een verzekering is het van belang wie de regelmatige bestuurder van de auto is. Dat is degene die meestal in de auto rijdt. Stel dat je dus de autoverzekering op naam van je ouders zet, maar zelf de regelmatige bestuurder bent, dan pleeg je in feite verzekeringsfraude. Als je vervolgens betrokken raakt bij een ernstig ongeval, dan kunnen de gevolgen erg groot zijn. Alleen de kentekenhouder mag een verzekering voor de auto afsluiten.

De gevolgen van een ongeluk

De verzekeringsmaatschappij gaat in het geval van een ernstig ongeval vaak over tot een onderzoek om uit te zoeken wie de regelmatige bestuurder van de auto is. Als blijkt dat jij dat bent, dan zal de verzekering de kosten niet dekken. Deze kosten kunnen gigantisch oplopen en moet je de rest van je leven afbetalen. Bovendien bestaat er de kans dat je op een zwarte lijst wordt gezet, wat het afsluiten van een nieuwe autoverzekering in de toekomst moeilijker en duurder kan maken.

schadevrije jaren mislopen

Behalve dat het dus onverstandig is de auto op naam van je ouders te verzekeren, kost het je ook geld. Je bouwt namelijk geen schadevrije jaren op. En wil je later alsnog een autoverzekering op je eigen naam afsluiten, dan heb je dus op papier geen schadevrije jaren en krijg je dus ook niet de no-claimkorting die je zou hebben gekregen als je al die tijd verzekerd was geweest op je eigen naam.

Autoverzekering kind

De beste optie is dus dat je als kind zelf een autoverzekering afsluit. De premie is dan wel hoger, maar er kunnen wel schadevrije jaren worden opgebouwd. Bovendien heeft de Autoverzekeraar speciale autoverzekeringen voor jongeren.
Met de jongeren autoverzekering krijgt u vaak al een korting op de premie. Dit is beter dan je auto als tweede auto te verzekeren op naam van de ouders.
Het is het gemakkelijkst om een autoverzekering nu te vergelijken op onze vergelijkingssite. Dit kunt u ook doen met al onze andere verzekeringen.

Zelf rijles geven aan uw kind? Geen goed idee!

Uw kind volgt dure rijlessen bij een rijschool. U kent een groot verlaten terrein. Als u regelmatig met uw kind op dat verlaten terrein gaat oefenen, spaart dat toch snel een paar rijlessen uit? Ons advies luidt: niet doen!
Het is verleidelijk om als ouder je kind te helpen om het rijbewijs wat sneller te halen. Misschien heeft u een eigen terrein waar u samen met uw kind bepaalde verrichtingen met de auto kunt oefenen. Of weet u een plek “waar nooit iemand komt”.

Rem of gaspedaal? Het blijft lastig

Autorijden is echt lastig voor iemand met weinig ervaring. Een vergissing tussen rem en gaspedaal is dan snel gemaakt. Ook al komt er niemand op dat verlaten terrein, die boom stond er wel. Wat is de situatie wanneer er tijdens zo’n ouderlijke rijles schade ontstaat?
Als de eigen auto beschadigd raakt en alleen tegen wettelijke aansprakelijkheid is verzekerd, dan wordt de schade aan de auto niet vergoed. Ook wanneer de auto volledig casco is verzekerd, vindt er geen uitkering plaats. Want ten tijde van het ongeval werd de auto met toestemming van de ouder bestuurd door iemand zonder rijbewijs. Ook bij een volledige cascoverzekering blijft de schade dus voor eigen rekening.
Stel dat bij het ongeval ook schade aan derden is veroorzaakt. Bijvoorbeeld omdat er niet alleen een stevige boom stond maar ook een lantaarnpaal en een hek. De WA verzekering van de auto zal deze schade niet vergoeden, maar verhalen op het kind of diens ouders.
Kortom een hoop ellende waarvan de financiële gevolgen fors kunnen zijn. Daarom het advies om toch maar gewoon te blijven lessen bij een echte rijschool.